Solceller

Solenergi er en vedvarende energiform. Det betyder, at solenergi kan være en del af vejen til at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler i 2050. Fossile brændsler som olie, kul og gas udleder klimaskadelig CO2 til atmosfæren; det gør solenergi ikke.

Gennem solfangere kan solenergi bruges til at opvarme bygninger og til at producere varmt vand. Med solceller kan man fange solens stråler og producere strøm.

Solceller er en omkostningseffektiv og konkurrencedygtig måde at producere elektricitet på. Derudover er solenergi et godt supplement til vindenergi, da solen ofte skinner, når det er vindstille, og fordi solcellerne producerer mest el i sommerhalvåret, mens vindmøllerne producerer mest i vinterhalvåret.

Solenergi spiller en central rolle i realiseringen af Danmarks ambition om, at vores elforbrug skal blive dækket med 100 pct. vedvarende energi i 2030, samt ambitionen om at reducere drivhusgasudledningerne med 70 pct. i 2030.

I kommunens Plan- og Udviklingsstrategi ønsker byrådet multifunktionalitet på solcelle-områderne. Det betyder, at et område bruges til mere end én anvendelse. I det åbne land kan der fx være både solceller og landbrugsdrift på samme areal. Det kan også være solceller og biodiversitet, dvs. fokus på fx faunastriber og skovrejsning - eller solceller og oversvømmede lavbundsarealer, som afhjælper vandmiljøet i Ringkøbing Fjord. Multifunktionalitet skaber merværdi, der både kan bidrage til den grønne omstilling, den rekreative værdi i områderne og en fortsat landbrugsdrift.

Solcelleanlæggene består af både store anlæg i det åbne land og af mindre anlæg, hovedsageligt på tage.

Revidering af Kommuneplanen

Kommuneplanen, der i øjeblikket er ved at blive revideret, indeholder retningslinjer for solceller i Ringkøbing-Skjern Kommune. Se mere her