Hvordan får jeg indflydelse
Bor du i et område, hvor der er planer om at opsætte anlæg til produktion af vedvarende energianlæg?
Så har du mulighed for at få indflydelse på projektet og på processen – og for at få kompensation eller søge VE-midler til lokale fællesskabs- eller udviklingsprojekter.
På siden her kan du læse om Grøn Pulje, se kort over VE-anlæg i kommunen og læse om dine muligheder som nabo.
Informationsmøder og dialogmøder
Ringkøbing-Skjern Kommune ønsker lokal opbakning til VE-projekter og har stort fokus på borgerinddragelse, lokal accept og medejerskab.
Det er derfor vigtigt, at både projektudviklere og kommunen inddrager lokale i udvikling af VE-projekter.
Ansøger skal inddrage lokalbefolkningen fra start
Nye VE-projekter opstår typisk ude lokalt. Enten på initiativ fra lokale lodsejere eller på initiativ fra professionelle projektudviklere. Der går typisk langt tid, inden kommunen hører om disse projekter. Det er vigtigt for byrådet, at der er åbenhed om projekter fra start og at lokalbefolkningen inddrages fra starten.
Byrådet lægger i høj grad vægt på, at projektudviklere udvikler projekterne sammen med lokalbefolkningen.
Ansøger skal inddrage lokalbefolkningen fra starten med borgermøde, hvor især lokale interesser og ønsker indarbejdes i projekteringen, – inden ansøgning indsendes. Møderne skal afholdes, inden ansøgning indsendes. Fristen var den 1. maj 2024.
Ringkøbing-Skjern Kommune er ikke involveret i projektudviklernes informationsmøder. For datoer og anden information om disse møder, se dagspressen.
Kommunens borgerinddragelse/dialogmøder
Når alle ansøgninger er indsendt og kommunens Plan-afdeling har foretaget en administrativ behandling af ansøgningerne, afholder Byrådet et temamøde, hvor de drøfter alle forslag.
Herefter afholdes et dialogmøde, hvor alle er velkomne til at komme og høre mere om de ansøgte projekter – og om byrådets tanker om Hvor, Hvornår og Hvorfor.
Dialogmødet afholdes d. 24. juni 2024, kl. 17-21. Programmet følger så hurtigt, det er fastlagt.
Kommunen inviterer til dialogmødet via pressemeddelelse, i fællesannoncen i ugeaviserne, på siden her samt på sociale medier.
Den efterfølgende proces indeholder løbende muligheder for, at du som borger kan give input og være med til at forme projekterne.
Se princip-procesplanen for VE-ansøgninger her.
Spørgsmål til planlægningen af VE-anlæg
Spørgsmål til kommunens planlægning for vedvarende energianlæg kan rettes pr. e-mail til Team Åben Land på teamaabenland@rksk.dk
Du har løbende mulighed for at påvirke og blive inddraget i processerne for planlægning for VE-anlæg. Se mere herom ovenfor.
Det er først når en plan er endelig vedtaget, at en klage over kommunes planlægning kan indbringes for en anden instans. På dette tidspunkt vil kommunen give en udførlig klagevejledning.
Der kan klages over en vedtaget kommuneplantillæg eller lokalplan til Planklagenævnet. Se mere om klageprocesser her.
Der kan klages over kommunes tilladelse til et konkret projekt til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Se mere om klageprocessen her.
Når anlæggene er opstillet: Hvis man som nabo føler sig generet af et anlæg – f.eks. af lyde eller skyggekast, kan man klage til kommunen som tilsynsmyndighed.
Hvad sker der nu? Se procesplanen her.
Byrådet har vedtaget nedenstående proces for opsætning af VE-anlæg i Ringkøbing-Skjern Kommune:
Informationsmøder
Alle borgere/ejendomsejere inden for mindst 10 gange møllens totalhøjde for vindmøller, 750 meter fra biogas og 500 meter fra solcelleprojekter skal inddrages ved en direkte invitation til et informationsmøde. Øvrige interesserede skal inddrages via annoncering af det pågældende informationsmøde.
Proces
- Projektudviklere indsender deres ansøgning senest den 1. maj 2024
- Administrativ forberedelse af ansøgninger til temamøde i byrådet
- Temamøde i byrådet den 30. maj 2024
- Offentligt dialogmøde
- Byrådet beslutter, hvilke ansøgninger der skal arbejdes videre med
- Bearbejdning af de udvalgte ansøgninger – lokal dialog, evt. VE-facilitator
- Udarbejdelse af plangrundlag for de enkelte konkrete projekter
Se Debatoplægget for vindmøller, solceller og biogas her.
Spørgsmål til planlægningen af VE-anlæg
Spørgsmål til kommunens planlægning for vedvarende energianlæg kan rettes pr. e-mail til Team Åben Land på teamaabenland@rksk.dk