Statslige energiparker

Nemmere adgang til dispensationer i særligt udvalgte arealer – det er formålet med statslige energiparker.

Grøn Energi er rykket op på prioriteringslisten i Danmark, og kan i nogle tilfælde overtrumfe statens lovgivning om bl.a. naturbeskyttelse, museer (kulturarv) og skove.

Målet for Regering og aftaleparterne bag de statslige energiparker er, at det i fremtiden skal være lettere og hurtigere at bringe større, sammenhængende arealer i spil til grøn energi.

De arealer som kaldes statslige energiparker, udpeges formelt set af staten, men kun hvis kommunen siger ja.

Det er også kommunen, der ligesom i dag planlægger områderne med lokalplaner, miljøvurderinger mm. – blot med bedre mulighed for at dispensere fra en række love og bestemmelser om beskyttelse.

Der skal stadig i hvert projekt foretages en konkret afvejning af de forskellige beskyttelseshensyn og hensynet til vedvarende energi. Hensynet til vedvarende energianlæg tillægges blot en større vægt end hidtil, hvis anlægget ligger inden for et areal, der er udpeget som statslig energipark.

Ringkøbing-Skjern Byråd har den 8. oktober 2024 godkendt en indmelding om statslig energipark. Byrådet har godkendt en mindre del af det indmeldte Megaton-areal, nemlig det areal, der er ansøgt af GreenGo Energy til Power-to-x anlæg og solcelleanlæg ved Stovstrup.

Såfremt arealet ved Stovstrup skal realiseres som statslig energipark, skal staten udarbejde en miljøvurdering af området, og herefter udfærdige en bekendtgørelse for arealet, som øger kommunens mulighed for at give dispensationer.

Kommunen har siden modtaget flere indmeldinger om statslige energiparker, som en del af Megaton. Kommunens politiske stillingtagen er dog udsat til man ved, om ansøgte sol- og vind-projekter, der er i ”bearbejdningsfasen”, ønskes igangsat med lokalplanlægning.

Mere information

Kort forklaring om statslige energiparker

Seneste politisk stillingtagen til indmeldte statslige energiparker